EM®
ZDROWA PASIEKA

Mikrobiologiczny preparat poprawiający
warunki fitosanitarne pszczół

EM® ZDROWA PASIEKA

  • Zapewnia pozytywne środowisko mikrobiologiczne wokół pszczół i ula.
  • Jest przeznaczony do higienizacji uli i ich otoczenia, a także narzędzi do pracy w pasiece.
  • Poprawia równowagę mikrobiologiczną, ograniczając jednocześnie rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.

Spadek produkcji miodu

W Polsce, rok do roku, dramatycznie spada produkcja miodu.
W 2020 roku w naszym kraju wyprodukowano 12,7 tys. ton miodu, czyli o 5,4 tys. ton mniej niż w roku 2019 i ok 9,6 tys. ton mniej niż w roku 2018.

Radykalne zmniejszanie ilości pszczelich rodzin w całej Europie związane jest z:

  • Niedoborem żywności wysokiej jakości
  • Zaburzeniami w strukturze pszczelich rodzin, w których jest niewiele robotnic, a dużo czerwi
  • Pasożytami Warroza
  • Infekcjami wirusowymi (np. wirusem zdeformowanych skrzydeł-DWV, wirusem ostrego paraliżu pszczół – ABPV, wirusem przewlekłego paraliżu pszczół (CBPV), ABPV, wirusem Sacbrood (SBV), ostrym kompleksem Kaszmir-Izrael – AKI)
  • Infekcjami bakteryjnymi
  • Grzybami
  • Pestycydyamistosowanymi w rolnictwie odpowiadającymi za zmniejszenie odporności pszczół na choroby
  • Leczeniem pszczół antybiotykami

Działanie
EM® ZDROWA PASIEKA

  • Dynamiczny przyrost rodziny pszczół
  • Zwiększona odporność pszczół na choroby
  • Wyższa przeżywalność pszczelich rodzin w okresie zimowym
  • Ograniczenie rozwoju chorób w ulu, m.in. grzybicy
  • Zmniejszenie objawów nosemy na wiosnę
  • Zwiększenie produkcji miodu
  • Ograniczenie występowania roztoczy Varroa
  • Przywrócenie prawidłowego działania systemu trawiennego pszczół
  • Zwiększenie trwałości miodu
  • Regulacja kwasowości w ulu
  • Regulacja wilgotności w gnieździe
  • Poprawa zachowania higienicznego pszczół
  • Wzmocnienie pszczół po terapiach antybiotykowych.

Czym jest mikrobiom pszczół
i dlaczego tak ważne jest jego
wzmocnienie?

Mikrobiom pszczół to specyficzne dla tego gatunku mikroorganizmy żyjące w układzie pokarmowym. Jest to charakterystyczny zestaw 9 filotopów – bakterii występujących w pszczelich jelitach. Bakterie te mają korzystny wpływ na układ pokarmowy pszczół i ich odporność.

Preparat z probiotykami (żywymi mikroorganizmami) skutecznie odbudowuje i wzmacnia mikrobiom pszczół.

Zalety

Składniki:
Woda, melasa z trzciny cukrowej, Efektywne Mikroorganizmy EM® (Lactobacillus plantarum, bakterie fototroficzne, Saccharomyces cerevisiae)

Stosowanie

Produkt przygotowany do użycia należy zużyć w ciągu 2-3 dni.

Higienizacja ula i ramek

5% roztwór EM® ZDROWA PASIEKA należy stosować każdorazowo przy:

  • przygotowaniu uli do zasiedlenia pszczół
  • przygotowaniu ramek do produkcji miodu
  • każdym wyjęciu ramek z ula, opryskując ramki i pszczoły z każdej strony
  • przeglądzie rodziny pszczół
  • każdym otwarciu ula opryskując dennicę
  • przygotowaniu narzędzi do pracy w ulu
  • rozpoczęciu sezonu oprysk ula od zewnątrz i jego okolic
  • w trakcie sezonu przynajmniej jeden oprysk ula od zewnątrz i jego okolic
  • przygotowaniu ula do zimy.

Należy również systematycznie robić oprysk otworu wlotowego do ula.

Biodezynfekcja

Po wyczyszczeniu ula ze wszystkich zanieczyszczeń należy wykonać oprysk wnętrza ula, ramek i miejsc, gdzie pojawiła się pleśń 8-10% roztworem EM® ZDROWA PASIEKA (80-100 ml preparatu na 1 l wody).

Bezpośrednio dla pszczół

Jednej rodzinie pszczelej podajemy do 100 – 150 ml biopreparatu rocznie w rozcieńczeniu 1: 100.

EM® – Technologia z Japonii

Technologię EM® opracował i opatentował w 1982 roku profesor Teruo Higa (ur. 1941 na Okinawie). Profesor jest założycielem fundacji EMRO – instytucji propagującej technologię EM w ponad 100 krajach świata.

EM® ZDROWA PASIEKA

ZAMÓW

Ze świata

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer placerat mauris eget auctor scelerisque. Aliquam erat volutpat. Vestibulum facilisis id quam sed hendrerit. Phasellus dapibus viverra dui vel egestas.