Promocja!

Zestaw hodowcy gołębi – probiotyk i melasa z trzciny cukrowej

68,20 

W skład Zestawu hodowcy gołębi wchodzi EM Probiotyk dla gołębi (1 l) oraz EM Melasa z trzciny cukrowej (1 l).

Na stanie

SKU: 290-1 Kategoria:

EM Probiotyk dla gołębi jest mieszanką paszową uzupełniającą, zawierającą Efektywne Mikroorganizmy EM.

Preparat zawiera kompozycję mikroorganizmów o właściwościach probiotycznych i regeneracyjnych. Stosowanie EM Probiotyku dla gołębi wpływa na podniesienie naturalnej odporności i poprawę kondycji zdrowotnej, oraz zapewnia wysoką i długotrwałą formę gołębi i innych ptaków.

Preparat może być stosowany w hodowli i chowie gołębi oraz drobiu ozdobnego.

Korzyści wynikające ze stosowania EM Probiotyku dla gołębi:

  • ograniczenie biegunek (szczególnie u młodych gołębi w okresie przejścia z papki na ziarno)
  • poprawa jakości wylęgu
  • zasiedlenie przewodu pokarmowego po kuracji antybiotykowej
  • neutralizacja mikotoksyn w karmie
  • detoksykacja organizmu i przyspieszona regeneracja wątroby
  • likwidacja nieprzyjemnego zapachu w gołębniku czy wolierze
  • biologiczna dezynfekcja środowiska i ograniczenie populacji roztoczy

Dawkowanie:

– do wody lub karmy: 10 ml/ 1 l wody lub 1 kg karmy, 3 razy w tygodniu. W pierwszym tygodniu stosowania, w okresie stresu i wycieńczenia organizmu (koszowanie, po lotach) oraz u gołębi rozpłodowych preparat podajemy codziennie.

– opryski gołębników, wolier 20% roztworem dwa razy w tygodniu

– dodatek do wody kąpielowej w ilości 50 ml/ 1 / wody ( 5% roztwór)

 

Melasa z trzciny cukrowej to ciemnobrązowy, gęsty syrop, o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej. Jest produktem o zawartości około 40% sacharozy, bogatym źródłem żelaza i składników mineralnych.

Zawartość podstawowych składników melasy trzcinowej:

  • woda – 20%
  • sucha substancja – 80%, w tym:
    • sacharoza – 38,4%
    • inne związki – 41,6%, w tym:
      • cukry redukujące – 20%
      • rafinoza – 1,6%
      • popiół węglanowy – 7,5%
      • kwasy bezazotowe – 3,0%
      • aminokwasy – 1,0%
      • związki azotowe (ogółem) – 0,5%.

Skład melasy oraz jej konsystencja zależą od:

  • jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,
  • procesu technologicznego – sposobu przerobu,
  • warunków przechowywania.

Zawartość składników mineralnych w melasie:

  • tlenek potasu – 4,69% – 5,5%
  • tlenek sodu – 0,75% – 0,8%
  • tlenek wapnia – 0,22% – 0,25%
  • tlenek magnezu – 0,03% – 0,04%
  • tlenek żelaza(III) – 0,03%
  • dwutlenek węgla – 2,33% – 2,6%
  • tlenek fosforu(V) – 0,05% – 0,06%.

Informacje dodatkowe

Pojemność

,

Kategoria

Producent

Może spodoba się również…