Z początkiem roku segregacja odpadów na frakcje stała się w Polsce obowiązkiem. Gospodarowanie odpadami w gospodarstwie domowym jest znacznie łatwiejsze, jeżeli posiada się odpowiednie pojemniki na poszczególne frakcje. Największy problem stanowić może segregowanie odpadów organicznych, tym bardziej, że stanowić one mogą blisko połowy wszystkich domowych odpadów.
Sukcesywnie zbierane odpady organiczne z czasem ulegają procesom gnicia i wydzielają nieprzyjemne zapachy. Można temu jednak zaradzić używając specjalnego zestawu Organko do segregacji i kompostowania odpadów przy użyciu Efektywnych Mikroorganizmów. Za pomocą tego zestawu możemy prowadzić domowy recykling odpadów spożywczych i wyprodukować cenny kompost do nawożenia ogrodu oraz nawóz do roślin doniczkowych. Tak przygotowany kompost nie wydziela nieprzyjemnych zapachów, ponieważ w wiaderku nie zachodzą procesy gnilne tylko fermentacja. Jeśli sami nie potrzebujemy kompostu to zawartość wiaderka wyrzucamy do brązowego kontenera na odpady organiczne.
Zestaw Organko składa się z dwóch 16 litrowych pojemników do segregacji odpadów i kompostowania oraz startowego zestawu Efektywnych Mikroorganizmów w postaci posypki EM Bokashi Starter Kompostowy do inicjacji procesów fermentacyjnych. W pojemnikach możemy umieścić: kuchenne odpadki organiczne, jak żywność, owoce, warzywa, kawa, herbata, kwiaty, chusteczki, serwetki, owoce cytrusowe, skórki banana, skorupki jaj lub mniejsze odpady ogrodowe. Tak jak to jest również w przypadku selektywnej segregacji odpadów do frakcji organicznej nie można umieszczać: płynów, mleka i przetworów mlecznych, octu, soków, kości, popiołu, niedopałków, papieru.
Jak przygotować kompost:
- Przygotuj wiaderko do kompostowania, rozsypując po całym dnie niewielką ilość EM Bokashi Starter Kompostowy
- Rozdrobnij odpadki organiczne takie jak: obierki, zwiędnięte, nie nadające się do zjedzenia warzywa i owoce ( nie spleśniałe, pleśń może zakazić kompost ) i wrzuć do wiaderka.
- Ułożone na dnie wiaderka do kompostowania odpadki posyp niewielką ilością EM Bokashi Starter Kompostowy
- Dociśnij odpadki w wiaderku, tak aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek, za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka.
- Zamknij szczelnie pokrywę wiaderka, tak aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe.
- Powtarzaj zabieg uzupełniania odpadków aż do całkowitego wypełnienia wiaderka.
- Co 2 – 3 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu.
- Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dla wspomożenia procesu kompostowania.
- Kompost jest gotowy do użycia gdy po otwarciu pachnie słodko kwaśną kiszonką i obserwujemy ubytek objętości kompostowych odpadków.
- Na powierzchni kompostu może pojawić się biały nalot pleśni który jest zjawiskiem pożądanym i świadczy o poprawnym przebiegu procesów fermentacji.