Nowe Bokashi Organko 2 Ocean (BO2 Ocean) to w 100% ekologiczny kompostownik kuchenny wykonany z ręcznie zebranych plastikowych sieci rybackich, przeznaczony do domowego kompostowania resztek organicznych lub wygodnego gromadzenia frakcji bio przed jej usunięciem do kontenera w altanie śmietnikowej. Do pojemnika dołączony jest 1 x 1 kg preparatu EM Bokashi Starter Kompostowy.
Zobacz film dotyczący Bokashi Organko 2 Ocean
Proces kompostowania Bokashi powoduje, że resztki organiczne nie gniją, lecz są poddawane procesowi fermentacji. Wyeliminowanie gnicia zapobiega wydzielaniu się nieprzyjemnych zapachów. Fermentacja powoduje także, że nawet o 25% zmniejsza się objętość odpadków. Dzięki temu pojemnik idealnie sprawdzi się także w mieszkaniu bez ogródka do segregowania i gromadzenia frakcji bio. Produktem ubocznym procesu kompostowania jest płyn Bokashi, który można wykorzystywać po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz do podlewania roślin, a w formie nierozcieńczonej do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych.
Nowe Bokashi Organko 2 to unikalny design wyróżniony nagrodą Red Dot Design Awards, który wprowadzi innowacyjny styl do Twojej kuchni.
Wersja Ocean to jednak nie tylko piękny design, ale także nasz przyczynek do walki z zaśmiecaniem mórz i oceanów plastikiem nie tylko z uwagi na to, że jest wykonany w co najmniej 30% z recyklingowanych sieci rybackich, ale także z uwagi na to, że każda sprzedana sztuka to dotacja w wysokości 2 euro na rzecz fundacji zajmującej się zapobieganiem zanieczyszczania oceanów.
Pojemność: 9,6 l
Wymiary: 34 x 24,5 x 24,5 cm
Opakowanie Bokashi Organko 2 zawiera:
- Pojemnik Bokashi Organko 2 (9.6 l) z dodatkowym pojemnikiem wewnętrznym
- EM Bokashi Starter Kompostowy (1 kg)
- Pokrywkę
- Pacę ugniatającą
- Miarkę
- Pasek do noszenia
- Zakrętkę do pojemnika
W pojemnikach możemy umieścić: kuchenne odpadki organiczne lub mniejsze odpady ogrodowe, np. resztki jedzenia, owoce i warzywa lub ich obierki, fusy kawy i herbaty, skorupki jaj, kwiaty, liście z roślin doniczkowych, itp., ale także chusteczki higieniczne i serwetki papierowe.
Bezwzględnie nie można umieszczać w nich: płynów (mleka i przetworów mlecznych, octu, soków), kości, popiołu, niedopałków, papieru.
Jak przygotować kompost:
- Na dnie pojemnika rozsyp niewielką ilość EM Bokashi Starter Kompostowy (około 20 ml).
- Dodawaj do pojemnika warstwami rozdrobnione odpadki, dociskając je za każdym razem w wiaderku przy pomocy dołączonej praski, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek.
- Kolejne warstwy przesypuj regularnie niewielką ilością preparatu EM Bokashi Starter Kompostowy.
- Za każdym razem pamiętaj o szczelnym zamykaniu pokrywki pojemnika, aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe.
- Co 3 – 5 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu i wykorzystuj go po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz organiczny do roślin doniczkowych i ogrodowych, a w formie nierozcieńczonej jako naturalny płyn do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych
- Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dzięki czemu proces kompostowania będzie lepiej przebiegał.
- Po 2 tygodniach zakop w ziemi przefermentowany odpad organiczny, złóż go na kompoście lub wyrzuć do brązowego pojemnika z frakcją organiczną