EM®
Mieszanka paszowa uzupełniająca
wytworzona przy pomocy
Technologii Efektywnych Mikroorganizmów EM®
EM®
PROBIOTYK DLA DROBIU
Produkt wytworzony przy pomocy Technologii Efektywnych Mikroorganizmów EM® w procesie naturalnej fermentacji przy udziale probiotycznych mikroorganizmów takich jak: L. casei, L. parafarraginis, L. farraginis, L. buchneri, L. Plantarum, Bacillus subtilis, Sacharomyces cerevisae. Łączna zawartość aktywnych bakterii kwasu mlekowego wynosi min. 1,5 x 106 jtk/ml.
Bacillus velezensis to tlenowa, Gram-dodatnia bakteria. Jest niezwykle cennym członkiem świata drobnoustrojów i dlatego znajduje coraz szersze zastosowanie jako ważny czynnik biokontroli. Największym atutem tego szczepu jest silne działanie hamujące rozwój patogenów chorobotwórczych, w tym bakterii, grzybów i nicieni.
Bacillus velezensis wykazuje wysoką zdolność do biosyntezy metabolitów wtórnych, które odgrywają znaczącą rolę w supresji szkodliwych drobnoustrojów i mogą wywoływać indukowaną odporność ogólnoustrojową, dzięki którym inne organizmy mogą bronić się przed powtarzającymi się atakami zjadliwych mikroorganizmów.
DZIAŁANIE
EM® PROBIOTYK DLA DROBIU
Zawarte w produkcie zakiszone składniki przyczyniają się do:
- stabilizacji i odbudowy naturalnej flory bakteryjnej w jelitach, szczególnie po kuracjach antybiotykowych
- poprawy trawienia i przyswajania składników pokarmowych
- wzrostu naturalnej odporności i kondycji ptaków poprzez synbiotyczne właściwości kiszonki
- ochrony przewodu pokarmowego przed wzrostem patogennych mikroorganizmów
- podniesienia smakowitości i strawności składników pokarmowych, poprawy FCR
- wyższej jakości wylęgów
- obniżenia poziomu stresu
- ograniczenia patogennej mikroflory i roztoczy w kurniku
- niwelowania upadków w okresie adaptacyjnym
- poprawy ogólnego dobrostanu
- ograniczenia emisji amoniaku, redukcji nieprzyjemnych zapachów i uciążliwości hodowli dla otoczenia
Masz pytania? Zależy Ci na spersonalizowanych zaleceniach?
A może jesteś zainteresowany większą ilością produktu?
Zalety
Składniki analityczne:
Wilgotność: 95,6%, białko surowe 4,3 g/kg, popiół surowy 6,6 g/kg, magnez 213 mg/kg, wapń 67 mg/kg, sód 20 mg/kg, lizyna poniżej 0,6 g/kg, metionina – nie stwierdzono
Stosowanie
Podawanie z wodą lub paszą
Pisklęta
Drób wodny:
do 2 tygodnia: 1 ml/10 kg sumarycznej wagi piskląt, przez 6 godz. lub 5 l/1000 l wody przez 12 godz.
od 2 tygodnia: 2 – 3 l/1000 l wody co 3 dni
Drób grzebiący:
do 2 tygodnia: 5 l/1000 l wody przez 6 – 8 godz.
od 2 tygodnia: 2 – 3 l/1000 l wody co 3 dni
Ptaki dorosłe i reprodukcyjne
3 – 5 l/1000 l wody lub tonę paszy 2 – 3 razy w tygodniu
Zamgławianie lub oprysk pomieszczeń
Wskazania:
grzybice, biegunki, stres cieplny, słaba kondycja lub infekcja drobiu, w trakcie lub po zakończeniu kuracji antybiotykowej
10 – 20% roztwór (1 – 2 l/10 l wody) w ilości 50 l/1000 m2 powierzchni 1 raz w tygodniu. W przypadku intensywnych upałów częstotliwość zabiegów należy zwiększyć do 3 razy w tygodniu.
Przygotowanie kurnika do zasiedlenia
Przygotowanie pomieszczeń:
Roztwór 20% w ilości 20 – 50 l/1000 m2 powierzchni (uprzednio zdezynfekowanej) lub ściółki na 12 do 14 godz. przed wstawieniem
Oprysk piskląt w pudełkach przed wyłożeniem na ściółkę:
roztwór 20% w ilości 0,3 – 0,5 ml/1 pudełko (najlepiej przy użyciu spryskiwacza z mikrorozpyłem)
EM®
PROBIOTYK DLA DROBIU
EM® – Technologia z Japonii
Technologię EM® opracował i opatentował w 1982 roku profesor Teruo Higa (ur. 1941 na Okinawie). Profesor jest założycielem fundacji EMRO – instytucji propagującej technologię EM w ponad 100 krajach świata.