EM®
PROBIOTYK DLA DROBIU

Mieszanka paszowa uzupełniająca
wytworzona przy pomocy
Technologii Efektywnych Mikroorganizmów EM®

EM®
PROBIOTYK DLA DROBIU

Produkt wytworzony przy pomocy Technologii Efektywnych Mikroorganizmów EM® w procesie naturalnej fermentacji przy udziale probiotycznych mikroorganizmów takich jak: L. casei, L. parafarraginis, L. farraginis, L. buchneri, L. Plantarum, Bacillus subtilis, Sacharomyces cerevisae. Łączna zawartość aktywnych bakterii kwasu mlekowego wynosi min. 1,5 x 106 jtk/ml.

Bacillus velezensis to tlenowa, Gram-dodatnia bakteria. Jest niezwykle cennym członkiem świata drobnoustrojów i dlatego znajduje coraz szersze zastosowanie jako ważny czynnik biokontroli. Największym atutem tego szczepu jest silne działanie hamujące rozwój patogenów chorobotwórczych, w tym bakterii, grzybów i nicieni.

Bacillus velezensis wykazuje wysoką zdolność do biosyntezy metabolitów wtórnych, które odgrywają znaczącą rolę w supresji szkodliwych drobnoustrojów i mogą wywoływać indukowaną odporność ogólnoustrojową, dzięki którym inne organizmy mogą bronić się przed powtarzającymi się atakami zjadliwych mikroorganizmów.

DZIAŁANIE
EM® PROBIOTYK DLA DROBIU

Zawarte w produkcie zakiszone składniki przyczyniają się do:

  • stabilizacji i odbudowy naturalnej flory bakteryjnej w jelitach, szczególnie po kuracjach antybiotykowych
  • poprawy trawienia i przyswajania składników pokarmowych
  • wzrostu naturalnej odporności i kondycji ptaków poprzez synbiotyczne właściwości kiszonki
  • ochrony przewodu pokarmowego przed wzrostem patogennych mikroorganizmów
  • podniesienia smakowitości i strawności składników pokarmowych, poprawy FCR
  • wyższej jakości wylęgów
  • obniżenia poziomu stresu
  • ograniczenia patogennej mikroflory i roztoczy w kurniku
  • niwelowania upadków w okresie adaptacyjnym
  • poprawy ogólnego dobrostanu
  • ograniczenia emisji amoniaku, redukcji nieprzyjemnych zapachów i uciążliwości hodowli dla otoczenia

Masz pytania? Zależy Ci na spersonalizowanych zaleceniach?
A może jesteś zainteresowany większą ilością produktu?

Skontaktuj się z doradcą

Zalety

Składniki analityczne:

Wilgotność: 95,6%, białko surowe 4,3 g/kg, popiół surowy 6,6 g/kg, magnez 213 mg/kg, wapń 67 mg/kg, sód 20 mg/kg, lizyna poniżej 0,6 g/kg, metionina – nie stwierdzono

Stosowanie

Podawanie z wodą lub paszą

Pisklęta

Drób wodny:
do 2 tygodnia: 1 ml/10 kg sumarycznej wagi piskląt, przez 6 godz. lub 5 l/1000 l wody przez 12 godz.
od 2 tygodnia: 2 – 3 l/1000 l wody co 3 dni

Drób grzebiący:
do 2 tygodnia: 5 l/1000 l wody przez 6 – 8 godz.
od 2 tygodnia: 2 – 3 l/1000 l wody co 3 dni

Ptaki dorosłe i reprodukcyjne

3 – 5 l/1000 l wody lub tonę paszy 2 – 3 razy w tygodniu

Zamgławianie lub oprysk pomieszczeń

Wskazania:

grzybice, biegunki, stres cieplny, słaba kondycja lub infekcja drobiu, w trakcie lub po zakończeniu kuracji antybiotykowej

10 – 20% roztwór (1 – 2 l/10 l wody) w ilości 50 l/1000 m2 powierzchni 1 raz w tygodniu. W przypadku intensywnych upałów częstotliwość zabiegów należy zwiększyć do 3 razy w tygodniu.

Przygotowanie kurnika do zasiedlenia

Przygotowanie pomieszczeń:

Roztwór 20% w ilości 20 – 50 l/1000 m2 powierzchni (uprzednio zdezynfekowanej) lub ściółki na 12 do 14 godz. przed wstawieniem

Oprysk piskląt w pudełkach przed wyłożeniem na ściółkę:

roztwór 20% w ilości 0,3 – 0,5 ml/1 pudełko (najlepiej przy użyciu spryskiwacza z mikrorozpyłem)

EM®
PROBIOTYK DLA DROBIU

Kup online

EM® – Technologia z Japonii

Technologię EM® opracował i opatentował w 1982 roku profesor Teruo Higa (ur. 1941 na Okinawie). Profesor jest założycielem fundacji EMRO – instytucji propagującej technologię EM w ponad 100 krajach świata.