Zaprawianie nasion fasoli preparatem EM Multi Grower to proces, w którym nasiona są roztworem korzystnych bakterii, mający ma na celu poprawę wzrostu roślin, ich odporności na choroby oraz zwiększenie plonów. Oto kilka korzyści z tego procesu:
Poprawa zdrowia roślin:
Mikroorganizmy zawarte w preparacie mogą wspomagać procesy metaboliczne roślin, co przekłada się na ich lepsze zdrowie i wzrost.
Zwiększenie odporności:
Korzystne mikroorganizmy mogą zwiększyć odporność roślin na stres środowiskowy taki jak susza czy choroby.
Poprawa pobierania składników odżywczych: mikroorganizmy zawarte w preparacie kolonizują korzenie roślin i współtworzą symbiotyczne relacje z nimi w skutek czego powstają charakterystyczne brodawki na korzeniach fasoli, co pozwala roślinie na pobieranie azotu z powietrza i przekształcanie go w formy użyteczne dla rośliny.
Zwiększenie plonów:
długoterminowe stosowanie preparatów zawierających efektywne mikroorganizmy może przyczynić się do zwiększenia plonów poprzez poprawę ogólnego zdrowia roślin i ich zdolności do wykorzystywania zasobów glebowych.
Ochrona środowiska:
mikroorganizmy mogą przyczynić się do zmniejszenia użycia SOR, co korzystnie wpływa na środowisko naturalne.
Zdjęcia przedstawiają wdrożenie Technologii EM w gospodarstwie w okolicy Hrubieszowa,
Zastosowano roztwór preparatu EM Multi Grower 500ml / 100kg nasion fasoli ( rozcieńczone dodatkowo 100ml wody dla łatwiejszego rozprowadzenia na nasionach ) wyschnięte nasiona zostały wysiane po 3 dniach od zaprawiania, na polu gdzie wcześniej zastosowano preparat EM Naturalnie Aktywny w uprawkach jako przedsiewne zaszczepienie gleby w ilości 20L / ha około tygodnia przed siewem.
Siew 30.04.2024
Wkrótce opublikujemy zdjęcia z kolejnych etapów wdrożenia, niedługo wracamy z nowym materiałem.