EFEKTY DZIAŁANIA
Zawarte w produkcie zakiszone składniki przyczyniają się do:
• stabilizacji i odbudowy naturalnej flory bakteryjnej w jelitach, szczególnie po kuracjach antybiotykowych,
• poprawy trawienia i przyswajania składników pokarmowych,
• wzrostu naturalnej odporności i kondycji ptaków poprzez synbiotyczne właściwości kiszonki,
• ochrony przewodu pokarmowego przed wzrostem patogennych mikroorganizmów,
• podniesienia smakowitości i strawności składników pokarmowych, poprawy FCR,
• poprawy jakości wylęgów,
• obniżenia poziomu stresu,
• ograniczenia patogennej mikroflory i roztoczy w kurniku,
• niwelowania upadków w okresie adaptacyjnym,
• poprawy ogólnego dobrostanu,
• ograniczenia emisji amoniaku, redukcji nieprzyjemnych zapachów i uciążliwości hodowli dla otoczenia
STOSOWANIE
PODAWANIE Z WODĄ LUB PASZĄ
Pisklęta – drób wodny
do 2 tygodnia: 1 ml na 10 kg sumarycznej wagi piskląt przez min. 6 godz. lub 5 l na 1000 l wody
przez 12 godz.
od 2 tygodnia: 2-3 l na 1000 l wody co 3 dni
Pisklęta – drób grzebiący
do 2 tygodnia: 5 l na 1000 l wody przez 6-8 godzin
od 2 tygodnia: 2-3 l na 1000 l wody co 3 dni
Ptaki dorosłe i reprodukcyjne
3-5 l na 1000 l wody lub tonę paszy
2-3 razy w tygodniu
ZAMGŁAWIANIE LUB OPRYSK
Wskazania: grzybice, biegunki, stres cieplny, słaba kondycja lub infekcja drobiu, w trakcie lub po zakończeniu kuracji antybiotykowej
10-20% roztwór (1-2 l /10 l wody) w ilości 50 l/1000 m2 powierzchni 1 raz w tygodniu; w przypadku intensywnych upałów
częstotliwość zabiegów należy zwiększyć do 3 razy w tygodniu
PRZYGOTOWANIE DO ZASIEDLENIA
Przygotowanie pomieszczeń: roztwór 20% w ilości 20-50 l/1000 m2 powierzchni (uprzednio zdezynfekowanej) lub ściółki na 12 do 24 godz. przed wstawieniem
Oprysk piskląt w pudełkach przed wyłożeniem na ściółkę: roztwór 20% w ilości 0,3-0,5 ml / 1 pudełko (najlepiej przy użyciu spryskiwacza z mikrorozpyłem)
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w temperaturze od 6 do 20°C. Po otwarciu produkt należy zużyć w ciągu 30 dni. Wykorzystać przed upływem 12 miesięcy od daty produkcji.
SKŁAD
Melasa z trzciny cukrowej, melasa z trzciny cukrowej sfermentowana*; Dodatki zootechniczne: Bacillus velezensis DSM 15544 w ilości min 1,5 x106 jtk/mI
* fermentacji dokonano przy udziale żywych i aktywnych mikroorganizmów probiotycznych Technologii EM. W produkcie mogą pojawić się bakterie fermentacji mlekowej występujące w procesie zakiszania, które nie są dodatkiem zootechnicznym
SKŁADNIKI ANALITYCZNE
Wilgotność 95,6%, białko surowe 4,3 g/kg,
popiół surowy 6,6 g/kg, magnez 213 mg/kg,
wapń 678 mg/kg, sód 20 mg/kg, lizyna poniżej 0,6 g/kg, metionina – nie stwierdzono