Fizjologiczna i anatomiczna „niedoskonałość” krów, czyni je podatnymi na choroby układu oddechowego, choroby metaboliczne, czy stłuszczenie wątroby. Jedną z metod zapobiegania tym komplikacjom jest stosowanie „żywych mikroorganizmów” w żywieniu krów. Wieloletnie obserwacje kliniczne wskazują na korzystne efekty stosowania u różnych gatunków zwierząt suplementów żywieniowych opartych na żywych mikroorganizmach. W stadach krów, gdzie w żywieniu stosowano dodatek żywych mikroorganizmów obserwowano niższą zachorowalność oraz lepsze efekty produkcyjne.

W dostępnych na rynku preparatach zawierających żywe mikroorganizmy przeznaczonych dla przeżuwaczy występują preparaty zawierające żywe drożdże (np. Bio Sacch) lub żywe bakterie (np. Probios), preparaty złożone zawierające bakterie i drożdże (np. EM – Probiotyk) oraz preparaty zawierające prebiotyki i probiotyki. Niewątpliwą zaletą stosowania preparatów zawierających żywe mikroorganizmy jest ich dawkowanie, szerokie zastosowanie dla różnych grup wiekowych zwierząt oraz brak karencji zarówno dla mleka jak i mięsa. Po 1-2 miesiącach stosowania dawki nasycającej, która ma na celu stabilizację przedżołądków, zalecane jest stosowanie dawki podtrzymującej zamykającej się w 1/2 dawki początkowej. W praktyce największym zainteresowaniem cieszą się preparaty zawierające drożdże, bez ich rozróżniania na żywe i martwe (autolizowane), czy też produkty ich metabolizmu. Zaletą suplementów zawierających żywe drożdże jest ich wysoka koncentracja i dlatego stosowane są w niskich dawkach – 10-30 gram/na sztukę/ na dzień, w porównaniu do metabolitów drożdży, których dzienna porcja zalecana jest w ilości 200 – 500 gram/na sztukę/na dzień. Przy stosowaniu żywych drożdży należy pamiętać o ich wrażliwości na wysokie temperatury otoczenia oraz pH środowiska żwacza (niskie pH w kwasicy żwacza je unieczynnia).
Zakres działania tych mikroorganizmów jest bardzo szeroki i wielopłaszczyznowy (nie ograniczony wyłącznie do przewodu pokarmowego):
- produkcja substancji o działaniu przeciwbakteryjnym (kwasy, bakteriocyny, antybiotyki)
- pobudzanie do wzrostu innych korzystnych mikroorganizmów
- hamowanie wzrostu bakterii chorobotwórczych
- produkcja lub stymulacja enzymów ułatwiających trawienie
- unieszkodliwianie i metabolizm związków niekorzystnych np.mikotoksyn, kwasu mlekowego
- pobudzanie odpowiedzi immunologicznej gospodarza tzw. odporność miejscowa błon śluzowych
- zapobieganie chorobom metabolicznym np. kwasicy
Charakterystyka preparatu EM-Probiotyk
EM-Probiotyk jest płynnym naturalnym produktem, który pomaga utrzymać naturalną równowagę mikroflory przewodu pokarmowego oraz warunkuje prawidłową aktywność enzymów trawiennych. W swoim składzie zawiera żywe bakterie Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum – 5 x 106 CFU/ml, żywe drożdże Saccharomyces cerevisiae – 5 x 103 CFU/ml oraz melasę trzcinową (CFU – ang. colony forming unit – jednostka tworząca kolonię). Dodatek melasy powoduje, że suplement ten jest chętnie spożywany przez zwierzęta niezależnie od wieku. Preparat jest dopuszczony (zarejestrowany) do stosowania u wszystkich gatunków zwierząt i może być podawany doustnie w dawce początkowej 1 ml na 10 kg mc dla cieląt, bydła opasowego i bydła mlecznego. Po miesiącu dawkę preparatu należy obniżyć do 1/2 dawki początkowej. Preparat może być stosowany w zewnętrznym środowisku zwierząt, przy jednoczesnej obecności zwierząt, w postaci oprysku ściółki lub ścian pomieszczeń inwentarskich, jak również w przypadku zmian skórnych. W sytuacji stwierdzenia w mleku zbiorczym dużej ilości komórek somatycznych i/lub bakterii środowiskowych zaleca się, w całym kompleksie przedsięwzięć profilaktycznych, pielęgnację wymienia roztworem w proporcji 1:5 w połączeniu z opryskiem środowiskowym. W przypadku chorób racic zaleca się kąpiele w stężeniu 1:10.
Wstępne obserwacje nad zastosowaniem EM – Probiotyku w problemowym stadzie krów
Badania zostały przeprowadzone w rodzinnym gospodarstwie rolnym, w stadzie 38 krów mlecznych rasy nizinno czaro-białej z dolewem krwi HF. Zwierzęta utrzymywane były w systemie stanowiskowym, żywione wyłącznie paszami opartymi na własnej produkcji (kiszonka z kukurydzy, sianokiszonka, pasze treściwe, dodatki mineralno-witaminowe). Średnia wydajność w stadzie obliczona dla 305 – dniowej laktacji wynosiła w 2012 roku 8456 kg mleka o zawartości 4,43% tłuszczu i 3,27% białka.
W badanym stadzie zdiagnozowano następujące problemy zdrowotne: subkliniczna i kliniczna ketoza, zaburzenia płodności, problemy dermatologiczne, wzrost liczby komórek somatycznych oraz odnotowano częste upadki krów w okresie okołoporodowym. Na 38 krów w stadzie, 17 sztuk nie było zacielonych z powodu braku rui lub wczesnej śmierci zarodkowej (do 50 dnia ciąży). U nowonarodzonych cieląt obserwowano przykurcze mięśniowe oraz wysoką zachorowalność na choroby układu pokarmowego i układu oddechowego, efektem czego była ich wysoka śmiertelność (40%).
Zastosowano dodatek żywieniowy EM-Probiotyk, początkowo w postaci wlewów dożwaczowych po 400 ml, a po 2 tygodniach dawkę zmniejszono do 150 ml. W trakcie podawania preparatu u krów zaobserwowano lepszy apetyt, większą wydajność mleczną i zmiany składu mleka (tabela 1. i 2.)
tab. 1. wyniki miesięcznej wydajności mlecznej (na podstawie RW-1 i RW-2)
| przed doświadczeniem | w trakcie podawania EM-Probiotyku | ||||||
| miesiąc badania | 08 2012 | 09 2012 | 10 2012 | 11 2012 | 12 2012 | 01 2013 | 02 2013 | 
| dzienna wydajność mleczna stada [kg] | 564,8 | 554,8 | 693,8 | 618,8 | 739,6 | 860,6 | 848,1 | 
| liczba krów dojnych [szt.] | 25 | 27 | 30 | 32 | 36 | 34 | 34 | 
| średnia wydajność od krowy [kg] | 22,6 | 20,6 | 23,1 | 19,3 | 25,3 | 24,9 | 23,2 | 
tab. 2. wydajność mleczna w poszczególnych grupach laktacyjnych [kg] (na podstawie RW-1 i RW-2)
| grupa laktacyjna | przed doświadczeniem | w trakcie podawania EM-probiotyku | ||||||
| 07. 2012 | 08. 2012 | 09. 2012 | 10. 2012 | 11. 2012 | 12. 2012 | 01 2013 | 02 2013 | |
| 1 – 40 dni | 28 | 38 | 26,8 | 29.1 | 28 | 28,6 | 32,2 | 39,1 | 
| 41 – 100 dni | 34 | 32,8 | 26,6 | 38,6 | 23,8 | 26 | 23,9 | 37,7 | 
| 101 – 200 dni | 23,10 | 25,30 | 23,60 | 24,70 | 21,40 | 31,1 | 24 | 28,5 | 
| powyżej 201 dni | 20,6 | 18,2 | 15,1 | 15,7 | 12,7 | 14 | 13,2 | 15,7 | 
| razem | 22,4 | 21,5 | 19,5 | 22,8 | 18,2 | 21,7 | 18,8 | 23,7 | 
Wraz ze wzrostem dziennej wydajności mlecznej zmniejszyła się zawartość tłuszczu w mleku oraz obniżył się wskaźnik tłuszcz mleka/białka mleka. To pośrednio wskazuje na zmniejszenie poporodowego deficytu energetycznego i skłonności do subklinicznej lub klinicznej ketozy – co zostało potwierdzone badaniem klinicznym. Na początku prowadzonych obserwacji badaniem krwi u 10 krów w okresie poporodowym wykazano subkliniczną i kliniczna ketozę, a po 4 miesiącach podawania preparatu 1 przypadek ketozy. W badaniu hematologicznym krwi obserwowano poprawę wskaźników układu czerwonokrwinkowego, w postaci wzrostu zawartości hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek, a nieznacznie natomiast obniżyła się liczba białych krwinek. W badaniu biochemicznym wykazano poprawę funkcji wątroby w postaci wzrostu stężenia albumin, cholesterolu całkowitego i glukozy. Zaobserwowano zmniejszenie o 8,9% ogólnej liczby aminokwasów we krwi spowodowane w największym stopniu obniżeniem zawartości aminokwasów biorących udział w syntezie glukozy (tzw. glukogennych). Stosowanie suplementacji EM-Probiotykiem wpłynęło również na obniżenie stężenia kortyzolu, jako jednego ze wskaźników stresu metabolicznego oraz poprawę wyników reprodukcyjnych (tabela 3.)
tab. 3. zmiany wskaźników płodności
| okres badania | liczba inseminacji | liczba sztuk skutecznie zacielonych | występowanie objawów rujowych po porodzie | 
| przed doświadczeniem | |||
| wrzesień 2012 | 11 | 1 | po 70 dniach | 
| październik 2012 | 9 | 1 | po 90 dniach | 
| w trakcie podawania EM – probiotyku | |||
| listopad 2012 | 9 | 5 | po 60 dniach | 
| grudzień 2012 | 12 | 9 | po 40 dniach | 
| styczeń 2013 | 9 | 7 | po 35 dniach | 
Wnioski
Wstępne badania nad zastosowaniem połączenia żywych drożdży i bakterii, w postaci suplementu żywieniowego dla bydła – EM Probiotyk, są zadowalające. Wymagają jednak przeprowadzenia dalszych specjalistycznych badań na większej liczbie zwierząt. Warto zastosować preparat u cieląt oraz u krów mlecznych w okresie występowania największego stresu metabolicznego tj. zasuszania i początkowego okresu laktacji, w okresie kiedy zapewnienie prawidłowego żywienia nastręcza hodowcom największych trudności. Nie należy traktować preparatu jako „złoty środek”, który rozwiąże wszystkie problemy zdrowotne w stadzie, zwłaszcza te, które wynikają z błędów żywieniowych. Dopiero poprawa dawki pokarmowej krów pod względem ilościowym i jakościowym z jednoczesną kompleksową suplementacją (preparaty mineralne, witaminowe, prebiotyki i probiotyki, żywe drożdże i ich metabolity) może przynieść spodziewane efekty produkcyjne, a w konsekwencji zadowalający wynik finansowy w produkcji mleka i w dłuższej perspektywie poprawę stanu zdrowotnego.
Według amerykańskich danych koszt zastosowania drożdży u bydła mlecznego wynosi 0,12 – 0,15 zł /na sztukę/na dzień, a stosunek korzyści do ceny wynosi 4:1. W przypadku probiotyku zawierającego żywe bakterie koszt zastosowania waha się od 0,15 – 0,45 zł /na sztukę/na dzień a stosunek korzyści do ceny nie został określony.
Źródło:Jan Marczuk1, Bożena Kiczorowska2,Piotr Brodzki3
1. Zakład Chorób Wewnętrznych Zwierząt Gospodarskich i Koni; 2. Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii; 3. Katedra i Klinika Rozrodu Zwierząt Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
 
 
				
 
             
             
             
					 
 
		 
 
    



