Mikrobiologiczny preparat poprawiający
warunki fitosanitarne pszczół
EM®
ZDROWA PASIEKA
EM® ZDROWA PASIEKA
- Zapewnia pozytywne środowisko mikrobiologiczne wokół pszczół i ula.
- Jest przeznaczony do higienizacji uli i ich otoczenia, a także narzędzi do pracy w pasiece.
- Poprawia równowagę mikrobiologiczną, ograniczając jednocześnie rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.
Spadek produkcji miodu
W Polsce, rok do roku, dramatycznie spada produkcja miodu.
W 2020 roku w naszym kraju wyprodukowano 12,7 tys. ton miodu, czyli o 5,4 tys. ton mniej niż w roku 2019 i ok 9,6 tys. ton mniej niż w roku 2018.
Radykalne zmniejszanie ilości pszczelich rodzin w całej Europie związane jest z:
- Niedoborem żywności wysokiej jakości
- Zaburzeniami w strukturze pszczelich rodzin, w których jest niewiele robotnic, a dużo czerwi
- Pasożytami Warroza
- Infekcjami wirusowymi (np. wirusem zdeformowanych skrzydeł-DWV, wirusem ostrego paraliżu pszczół – ABPV, wirusem przewlekłego paraliżu pszczół (CBPV), ABPV, wirusem Sacbrood (SBV), ostrym kompleksem Kaszmir-Izrael – AKI)
- Infekcjami bakteryjnymi
- Grzybami
- Pestycydyamistosowanymi w rolnictwie odpowiadającymi za zmniejszenie odporności pszczół na choroby
- Leczeniem pszczół antybiotykami
Działanie
EM® ZDROWA PASIEKA
- Dynamiczny przyrost rodziny pszczół
- Zwiększona odporność pszczół na choroby
- Wyższa przeżywalność pszczelich rodzin w okresie zimowym
- Ograniczenie rozwoju chorób w ulu, m.in. grzybicy
- Zmniejszenie objawów nosemy na wiosnę
- Zwiększenie produkcji miodu
- Ograniczenie występowania roztoczy Varroa
- Przywrócenie prawidłowego działania systemu trawiennego pszczół
- Zwiększenie trwałości miodu
- Regulacja kwasowości w ulu
- Regulacja wilgotności w gnieździe
- Poprawa zachowania higienicznego pszczół
- Wzmocnienie pszczół po terapiach antybiotykowych.
Czym jest mikrobiom pszczół i dlaczego tak ważne jest jego wzmocnienie?
Mikrobiom pszczół to specyficzne dla tego gatunku mikroorganizmy żyjące w układzie pokarmowym. Jest to charakterystyczny zestaw 9 filotopów – bakterii występujących w pszczelich jelitach. Bakterie te mają korzystny wpływ na układ pokarmowy pszczół i ich odporność.
Preparat z probiotykami (żywymi mikroorganizmami) skutecznie odbudowuje i wzmacnia mikrobiom pszczół.
Zalety
Składniki:
Woda, melasa z trzciny cukrowej, Efektywne Mikroorganizmy EM® (Lactobacillus plantarum, bakterie fototroficzne, Saccharomyces cerevisiae)
Stosowanie
Produkt przygotowany do użycia należy zużyć w ciągu 2-3 dni.
Higienizacja ula i ramek
5% roztwór EM® ZDROWA PASIEKA należy stosować każdorazowo przy:
- przygotowaniu uli do zasiedlenia pszczół
- przygotowaniu ramek do produkcji miodu
- każdym wyjęciu ramek z ula, opryskując ramki i pszczoły z każdej strony
- przeglądzie rodziny pszczół
- każdym otwarciu ula opryskując dennicę
- przygotowaniu narzędzi do pracy w ulu
- rozpoczęciu sezonu oprysk ula od zewnątrz i jego okolic
- w trakcie sezonu przynajmniej jeden oprysk ula od zewnątrz i jego okolic
- przygotowaniu ula do zimy.
Należy również systematycznie robić oprysk otworu wlotowego do ula.
Biodezynfekcja
Po wyczyszczeniu ula ze wszystkich zanieczyszczeń należy wykonać oprysk wnętrza ula, ramek i miejsc, gdzie pojawiła się pleśń 8-10% roztworem EM® ZDROWA PASIEKA (80-100 ml preparatu na 1 l wody).
Bezpośrednio dla pszczół
Jednej rodzinie pszczelej podajemy do 100 – 150 ml biopreparatu rocznie w rozcieńczeniu 1: 100.
EM® – Technologia z Japonii
Technologię EM® opracował i opatentował w 1982 roku profesor Teruo Higa (ur. 1941 na Okinawie). Profesor jest założycielem fundacji EMRO – instytucji propagującej technologię EM w ponad 100 krajach świata.
EM® ZDROWA PASIEKA
ZAMÓWZe świata
Populacja pszczół, które są kluczowe w funkcjonowaniu ekosystemów i w produkcji żywności, jest zagrożona na całym świecie. Wszędzie pszczelarze muszą się mierzyć z podobnymi problemami, jak np. monokultura w rolnictwie i związany z nią brak różnorodności roślin, chemizacja oraz zmiany klimatu. Osłabienie liczebności pszczół miodnych jest odczuwalne nie tylko w Europie, ale także praktycznie na wszystkich pozostałych kontynentach.