To już trzeci rok z rzędu polscy rolnicy będą musieli się zmagać z suszą. Ostatnie dwa lata były bardzo ciężkie, ale przez wyjątkowo ciepłą zimę, praktycznie bez mrozów i pokrywy śnieżnej oraz braku wiosennych opadów, w tym roku może czekać nas kolejna po epidemii klęska żywiołowa. Hydrolodzy twierdzą wprost, że Polskę może dotknąć najsilniejsza od 50 lat susza. To może oznaczać radykalne zmniejszenie plonów, straty dla przedsiębiorców, a dla konsumentów kolejne znaczne podwyżki cen warzyw i owoców.
Suszy musimy przeciwdziałać wszelkimi dostępnymi sposobami, ale żaden z nich nie przyniesie szybkiej poprawy tej krytycznej sytuacji. Sposobów jest bardzo wiele – od zbiorników retencyjnych na deszczówkę, po całe systemy fertygacyjne. Warto jednak zacząć od najprostszych i naturalnych sposobów retencji wody w glebie, jak zastosowanie efektywnych mikroorganizmów, które poprawiają wydajność sorpcyjną gleby.
Jednym z najprostszych sposobów na ograniczenie negatywnych skutków suszy jest poprawa struktury gleby przez przywrócenie jej warstwy próchniczej, która pozwala znacznie dłużej utrzymać wodę w glebie. Nie dzieje się to z miesiąca na miesiąc, ale systematyczne stosowanie preparatów z mikroorganizmami jak EM Naturalnie Aktywny pozwala to osiągnąć, przyczyniając się jednocześnie do utrzymania w glebie substancji odżywczych i dodatkowo ograniczając rozwój patogenów odpowiedzialnych za choroby, jak choćby zgnilizna twardzikowa, mączniak, choroby podstawy źdźbła czy fusarium. Dodatkowo EM Naturalnie Aktywny zawiera bakterie Azotobacter, które wiążą azot bezpośrednio z atmosfery, wzbogacając glebę o ten najważniejszy składnik.
Technologia EM® kompleksowo wpływa na środowisko upraw oraz wzrost, rozwój i plonowanie roślin. Sprzyja odtworzeniu próchnicy i poprawie wydajności sorpcyjnej gleby poprzez szybki rozkład materii organicznej. Stosowanie Efektywnych Mikroorganizmów przyczynia się także do przywrócenia naturalnej różnorodności biologicznej w glebie oraz likwidacji patogenów w niej bytujących. Ponadto EM doskonale indukuje naturalną odporność roślin na choroby i niekorzystne warunki agrometeorologiczne. Niektóre naturalne składniki zawarte w produktach EM mają nawet właściwości odstraszające szkodniki.