Historia zaprawiania materiału siewnego sięga czasów starożytnych. Już wtedy rozumiano taką potrzebę podejmując pierwsze próby ochrony nasion i ziarna przed organizmami szkodliwymi. Stosowano wówczas między innymi moczenie nasion w winie, cieczach zawierających wytłoczyny z oliwek oraz w słonej wodzie.
Zaprawianie nasion jest niezwykle ważnym elementem agrotechniki ze względu na stale utrzymujące się niebezpieczeństwo infekcji chorobami przenoszonymi przez nasiona, glebę i resztki pożniwne. Jest to także pierwsza profilaktyczna ochrona młodych roślin przeciwko chorobom i szkodnikom.
Zaprawianie nasion przynosi następujące korzyści:
- Zwiększenie siły kiełkowania nasion
- Uzyskanie wyższej zdrowotności siewek
- Utrzymanie właściwej obsady roślin na metrze kwadratowym
- Wyrównany plon i zdrowe rośliny
Efektywne Mikroorganizmy idealnie nadają się do ochrony materiału siewnego zamiast tradycyjnych zapraw chemicznych. Należy dodać, że jest wiele argumentów, które stawiają EM o klasę wyżej w stosunku do zapraw chemicznych.
- EM jest bezpieczny, można go wdychać podczas pracy przy zaprawianiu bez obaw o zdrowie.
- Zabieg przeprowadzić można w mieszalniku do paszy nie obawiając się, że pasza potem mieszana będzie szkodziła zwierzętom.
- Ziarno, które zostało nie wysiane spokojnie używać można jako paszę z korzyścią dla zwierząt.
- EM jako zaprawa do nasion jest w 100% ekologiczny.
- Efektywne Mikroorganizmy stymulują wzrost mikroflory glebowej a nie niszczą wszystkiego tak jak to czynią zaprawy chemiczne.
Do nasion drobnych zaprawianych na małą skalę np. do wysiewu do ogródka stosujemy roztwór EM Ogród 30% ( 300 ml EM Ogród + 700 ml wody).
Rolnicy, którzy zaprawiają nasiona zbóż czasem pytają jak ten proces przeprowadzić sprawnie. Odpowiedź jest prosta: w betoniarce albo mieszalniku do paszy. Do tego celu używamy na 100 kg zboża 1 litr 30% roztworu EM. Często spotyka się dawkowanie 1 litr EM/100 kg nasion (bez dodawania wody) Nie jest to bardzo poważny błąd i na pewno nie szkodzi ziarniakom, a każda okazja na dostarczenie glebie mikroflory jest bardzo dobra.