EM•X Gold jest napojem odżywczym, z którego picia każdy może mieć wiele korzyści zdrowotnych. Około 30 lat temu japoński naukowiec, prof. Higa, stworzył podstawy naukowe dla technologii EM. Na początku opracował on mieszaninę przyjaznych mikroorganizmów o działaniu regenerującym, które mogą praktycznie w każdym środowisku rozwijać działanie stymulujące i pomagające. Mieszaninę tę nazwał “EM – Efektywne Mikroorganizmy®”.
Aby móc te pozytywne działania wykorzystać także bezpośrednio dla zdrowia człowieka opracował on dodatkowo napój fermentowany, który łączy w sobie wszystkie pozytywne komponenty technologii EM.
Koralowiec Sango
Koralowiec Sango, a ściślej uzyskany z niego wapń koralowy, jako istotny składnik produktu EM-X Gold® przyczynia się do jego doskonałego działania. Koralowce Sango to tak zwane “koralowce kamienne”, które odkładają wapń i w ten sposób tworzą wokół własnego ciała szkielet zewnętrzny. Większe ilości koralowców kamiennych budują razem rafę koralową. Polipy budują podłoże życiowe dla alg i dostarczają im substancji nawozowych zawierających produkty przemiany materii – jony amonowe i fosforanowe. Mikroskopijne algi zasiedlające to środowisko syntetyzują z pomocą światła słonecznego wysokoenergetyczne związki chemiczne, z których następnie polipy mogą czerpać korzyści. Piasek koralowy, z którego uzyskiwany jest wapń z koralowców Sango, powstaje poprzez naturalną erozję obumarłych koralowców. Proces pozyskiwania piasku koralowego NIE wymaga niszczenia żywych raf koralowych!
Koralowiec Sango zawiera dwie najważniejsze substancje mineralne – wapń i magnez – w idealnej proporcji przyswajalnej dla organizmu ludzkiego (2:1) oraz około siedemdziesiąt innych substancji mineralnych i pierwiastków śladowych w postaci naturalnych połączeń – i w kombinacji zaskakująco podobnej do tej, która występuje w ciele człowieka: zarówno w jednym, jak i drugim przypadku wapń stanowi największy procent (35%).
Koralowiec Sango posiada natychmiastową “biodostępność”. Komórki krwi i ciała mogą przyswajać substancje mineralne tylko w formie zjonizowanej. Decydujące i wyjątkowe w koralowcu Sango jest to, że zawarte w nim minerały już posiadają formę zjonizowaną. Składniki “jonizują” się w momencie wejścia w kontakt z dużą ilością wody. Wskutek tego przyjmują one postać najdrobniejszych niezwiązanych cząsteczek, które bardzo szybko mogą przeniknąć przez błony komórkowe. Zjonizowane substancje odżywcze uczestniczą w wielu podstawowych procesach życiowych organizmu, stanowią składnik różnych hormonów i witamin, a także aktywują enzymy potrzebne do przeprowadzenia wszelkich procesów fizjologicznych w organizmie.
Wapniowi koralowemu z Okinawy przypisuje się następujące działanie:
- szybsze i skuteczniejsze odtruwanie organizmu
- ogólna poprawa równowagi kwasowo-zasadowej
- ogólne wzmocnienie układu odpornościowego
- redukcja podatności na infekcje
- redukcja alergii
Nigari
Drugim równie ważnym co koralowiec składnikiem zawartym w EM-X Gold® jest Nigari. Pod względem chemicznym Nigari opisuje się jako chlorek magnezu (MgCl), jednakże jest to tak samo fałszywie pojęte ograniczenie jak mówienie o soli, że jest to po prostu chlorek sodu (NaCl). Nigari to pierwotna esencja pochodząca z morza, która już od tysięcy lat znajduje zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej. W minerale Nigari związane są wszystkie niezbędne dla życia pierwiastki śladowe, jak bor, chrom, jod, kobalt, mangan, miedź, żelazo, molibden, selen, krzem, wanad i cynk.
Badania Okinawa Centenarian
Koralowiec Sango, z którego pochodzi wapń koralowy zawarty w mieszance EM-X Gold®, występuje wyłącznie u wybrzeży regionu Okinawa (Japonia). Okinawa nazywana jest także “wyspą stulatków”, ponieważ mieszkający tam ludzie osiągają niezwykłą długowieczność i są wyjątkowo zdrowi. Praktycznie nie zdarzają się tam zachorowania na raka czy dolegliwości sercowo-krążeniowe.
Od roku 1975 w sposób nieprzerwany prowadzone są badania nad tym fenomenem, znane pod nazwą Okinawa Centenarian. Mają one na celu znalezienie zależności pomiędzy trybem życia mieszkańców, miejscem ich życia oraz ich stanem zdrowia.
W wyniku tych badań okazało się, że skład wód gruntowych w regionie Okinawa znacząco różni się od innych rodzajów wody. Wyspa ta otoczona jest rafami koralowymi, które znajdują się w ciągłym stanie naturalnej przebudowy (procesy budowy i rozpadu). Minerały i pierwiastki śladowe z obumarłych koralowców rozpuszczają się i trafiają do wód gruntowych. Dlatego też ludzie codziennie spożywają wraz z wodą pitną te wartościowe składniki i informacje zawarte w koralowcach.
Ten szczególny typ wody, jak również piasek koralowy z naturalnej erozji, stosowany jest do produkcji mieszanki EM-X Gold® na terenie Okinawy. Dzięki wieloletnim badaniom prowadzonym przez prof. Higa udało się opracować specjalną metodę fermentacji, która umożliwia połączenie składników i informacji pochodzących z koralowca Sango ze znanymi już pozytywnymi cechami EM-Efektywnych Mikroorganizmów®.
Pojemność antyoksydacyjna
Co to są wolne rodniki?
Wszystkie procesy służące do wytwarzania energii w naszym organizmie wymagają dostarczenia tlenu. Jako produkt uboczny powstają przy tym zawsze wysokoreaktywne i agresywne postacie tlenu, które nazywane są “wolnymi rodnikami”. Wolne rodniki charakteryzują się brakiem jednego elektronu w swojej strukturze chemicznej. Aby ten brak uzupełnić, atakują one inne cząsteczki i zabierają im jeden elektron, co powoduje że wtedy to one z kolei stają się wolnymi rodnikami. Rodniki w wysokich stężeniach mogą uszkadzać ważne białka, błony komórkowe czy nawet materiał genetyczny i w ten sposób osłabiać nasz układ odpornościowy.
Jaką rolę odgrywają przeciwutleniacze?
Przeciwutleniacze to związki lub substancje, które posiadają nadmiar elektronów i dlatego mogą oddawać elektrony wolnym rodnikom, nie zamieniając się przy tym w wolny rodnik. Stąd też substancje takie nazywane są również “zmiataczami rodników”. Przeciwutleniacze dostarczane są zazwyczaj do organizmu z pożywieniem. Należą do nich na przykład witaminy oraz wtórne substancje pochodzenia roślinnego. Zdrowy człowiek znajduje się w tak zwanej “równowadze oksydacyjnej”, tzn. ilość powstających w organizmie wolnych rodników wyrównywana jest przez przeciwutleniacze przyjmowane z pożywieniem, które je od razu wyłapują. Jednakże przy nieprawidłowym odżywianiu i/lub nadmiarze stresu może powstać także nadmiar wolnych rodników, które wtedy uszkadzają nasz układ odpornościowy.
Zalecenie dotyczące stosowania produktu
Prof. Higa zaleca codzienne wypijanie 10-30 ml EM-X Gold® ogrzanego do temp. 80-90oC razem z herbatą, kawą lub wodą. Poprzez jednorazowe ogrzanie napoju EM-X Gold® wzmacnia się jego energia, a także znacznie wzrasta jego potencjał oksydoredukcyjny (siła antyutleniania).
Okres trwałości nie otwieranej butelki wynosi 1 rok od momentu wyprodukowania.
Otwartą butelkę należy przechowywać w lodówce i spożyć zawartość w ciągu 8 tygodni. Nie należy w żadnym wypadku używać zakrętki jako miarki, aby nie dopuścić do powstania zanieczyszczeń.
EM-X Gold® to produkt Premium oparty o Technologię EM, wyprodukowany dla dobra człowieka. Przekonaj się sam o życiodajnych efektach spożywania tego wyjątkowego napoju!
Antyutleniacze obecne w EM•X Gold
Flawonoidy: mają zdolność wychwytywania i eliminowania wolnych rodników, wykazują działanie przeciwzapalne, uszczelniają naczynia krwionośne, wpływają na aktywność wielu enzymów.
Saponiny: maja działanie przeciwbakteryjne, pierwotniakobójcze, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, wzmagają procesy wchłaniania składników pokarmowych z jelit, nasilają trawienie tłuszczów, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, żółci i soku jelitowego.
Ubichinon (koenzym Q10): działa na układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, stosowany w leczeniu zaburzeń metabolizmu, migren, raka, chorób neurodegeneracyjnych, jest silnym antyutleniaczem.
Likopen: posiada silne właściwości antyutleniające, wzmacnia serce i chroni przed chorobami nowotworowymi
Witamina E (kompleks tokoferoli): opóźnia starzenie, jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej bezpłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca.
Gamma- oryzanol: silny antyutleniacz występujący w otrębach ryżowych i w EM•X GOLD. Poprawia mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych skory, działa przeciwzmarszczkowo, jest naturalnym filtrem UV, wspomaga walkę z przebarwieniami skóry, działa łagodząco i przeciwzapalnie.