Jak zwi臋kszy膰 produktywno艣膰 niosek? - GREENLAND Skip to main content

Stosowanie mikroorganizm贸w w hodowli zwierz膮t cieszy si臋 powodzeniem. Zwi臋kszaj膮 one dost臋pno艣膰 po偶ywienia dzi臋ki skutecznemu metabolizmowi w organizmie. Efektywne mikroorganizmy (EM) s膮 powszechnie stosowane w rolnictwie. Stymuluj膮 one aktywno艣膰 mikroorganizm贸w glebowych oraz ich w艂a艣ciwo艣ci korzystne dla ro艣lin. W przypadku zastosowa艅 u zwierz膮t Efektywne Mikroorganizmy mog膮 wp艂ywa膰 na trawienie sk艂adnik贸w od偶ywczych w jelicie oraz na szybko艣膰 wch艂aniania pokarmu. Znaczne zwi臋kszenie fermentacji w臋glowodan贸w prowadzi do uzyskania najbardziej wydajnej przemiany energii w organizmie. Efektywne Mikroorganizmy sk艂adaj膮 si臋 z wielu r贸偶nych mikroorganizm贸w naturalnie wyst臋puj膮cych w naturze. Wyniki bada艅 z zastosowaniem tych mikroorganizm贸w przeprowadzone w hodowli zwierz膮t wykazuj膮 zwi臋kszon膮 produktywno艣膰 zwierz膮t po ich pobraniu. Ponadto rozpylenie tych mikroorganizm贸w w budynkach inwentarskich lub bezpo艣rednio na obornik prowadzi do znacznego ograniczenia wyst臋powania mikroorganizm贸w chorobotw贸rczych oraz odor贸w. EM Bokashi Probiotyk jest mieszank膮 paszow膮 uzupe艂niaj膮c膮, przeznaczon膮 do 偶ywienia wszystkich gatunk贸w zwierz膮t gospodarskich.聽

Na podstawie bada艅 prowadzonych na kurach nioskach, kt贸rym podawano EM Bokashi Probiotyk jako dodatek do paszy, uzyskano wyniki potwierdzaj膮ce pozytywny wp艂yw preparatu na poszczeg贸lne parametry jaj.

Przez okres 90 dni nioski otrzymywa艂y 3% dodatek EM Bokashi Probiotyk dodawany do paszy handlowej. W tabeli 1 przedstawiono dane dotycz膮ce niosek, pochodz膮ce z wczesnego okresu niesienia. Dodanie do paszy EM Bokashi Probiotyk zwi臋kszy艂o szybko艣膰 niesienia z 80% do 83%. Masa jaja wynosi艂a 63,71 g w grupie kontrolnej i 66,05 g w grupie otrzymuj膮cej suplement. Otrzymano ciekawe wyniki w odniesieniu do rozmiar贸w jaj. Na skutek podawania EM Bokashi Probiotyk d艂ugo艣膰 jaj wzros艂a o 5,93%, natomiast szeroko艣膰 jedynie o 0,9%. Jednoznacznie stwierdzono 偶e preparat zwi臋ksza produktywno艣膰.

Dodanie do paszy EM Bokashi Probiotyk zwi臋kszy艂o grubo艣膰 skorupy jaj o 1,7%, natomiast mas臋 skorupy o 3,85%. Masa skorupy jaja wp艂yn臋艂a nie tylko na jej grubo艣膰, ale r贸wnie偶 zwi臋kszy艂a mas臋 i wielko艣膰 ca艂ego jaja. Chocia偶 grubo艣膰 skorupy wzros艂a jedynie o 7um, poskutkowa艂o to znacznym obni偶eniem p臋kania jaj. P臋kanie jaj wynosi艂o 1,8% w grupie kontrolnej i 1,4% w grupie otrzymuj膮cej preparat. W zwi膮zku z tym dodanie preparatu spowodowa艂o obni偶enie p臋kania jaj o 22,2%, wynikaj膮ce ze zwi臋kszonej grubo艣ci i masy skorupy.

W tabelach 2 i 3 przedstawiono odpowiednio dane dotycz膮ce 艣rodkowego i p贸藕nego okresu niesienia. Ca艂o艣膰 wynik贸w przedstawia艂a si臋 podobnie w por贸wnaniu do wczesnego okresu niesienia, jednak zakres poprawy jest nieco mniejszy ni偶 ten, zaobserwowany we wczesnym okresie niesienia. Zastosowanie preparatu EM Bokashi Probiotyk znacznie zmniejszy艂o p臋kanie jaj do 100%. Spad艂a r贸wnie偶 liczba jaj ma艂ych i 艣rednich, natomiast liczba jaj du偶ych i bardzo du偶ych wzros艂a w tym samym okresie niesienia. Podawanie preparatu EM Bokashi Probiotyk nie zwi臋kszy艂o pobierania paszy.

Tabela 1. Wp艂yw EM Bokashi Probiotyk na produktywno艣膰 niosek we wczesnym okresie niesienia (dni 250-340).

Kontrola

EM Bokashi Prob.

Zmiana%

Szybko艣膰 niesienia (%)

80

83

3,75

Masa jaja (g)

63,71

66,05

3,67

Masa 偶贸艂tka (g)

16,33

16,08

-1,53

D艂ugo艣膰 (mm)

57,48

60,89

5,93

Szeroko艣膰 (mm)

44,66

45,06

0,90

Grubo艣膰 skorupy (mm)

0,412

0,419

1,70

Masa skorupy (g)

7,27

7,55

3,85

P臋kanie (%)

1,80

1,40

22,22

Rozmiar jaj (%)

ma艂e

33,97

23,3

-31,41

艣rednie

59,15

63,08

6,64

du偶e

6,82

13,31

95,16

bardzo du偶e

0,06

0,31

417

Tabela 2. Wp艂yw EM Bokashi Probiotyk na produktywno艣膰 niosek w 艣rodkowym okresie niesienia (dni 350-440).

Kontrola

EM Bokashi Prob.

Zmiana%

Szybko艣膰 niesienia (%)

77

79

2,60

Masa jaja (g)

65,33

67,53

3,37

Masa 偶贸艂tka (g)

17,21

18,01

4,65

D艂ugo艣膰 (mm)

58,27

58,75

0,82

Szeroko艣膰 (mm)

44,83

45,51

1,52

Grubo艣膰 skorupy (mm)

4,31

4,39

1,86

Masa skorupy (g)

7,71

7,94

2,98

P臋kanie (%)

1,4

0,7

-100

Rozmiar jaj (%)

ma艂e

15,21

22,10

45,30

艣rednie

68,61

61,34

-10,60

du偶e

15,78

15,87

0,57

bardzo du偶e

0,40

0,69

72,5

Tabela 3. Wp艂yw EM Bokashi Probiotyk na produktywno艣膰 niosek w p贸藕nym okresie niesienia (dni 450-540).

Kontrola

EM Bokashi Prob.

Zmiana%

Szybko艣膰 niesienia (%)

58

62

6,90

Masa jaja (g)

65,33

67,53

3,14

Masa 偶贸艂tka (g)

17,21

18,01

6,39

D艂ugo艣膰 (mm)

60,15

61,18

1,71

Szeroko艣膰 (mm)

45,7

45,98

0,61

Grubo艣膰 skorupy (mm)

4,21

4,24

0,71

Masa skorupy (g)

7,98

8,15

2,13

P臋kanie (%)

3,7

2,9

21,62

Rozmiar jaj (%)

ma艂e

2,61

1,51

-42,15

艣rednie

52,49

48,09

-8,39

du偶e

41,89

41,96

0,17

bardzo du偶e

2,99

8,44

182

Podawanie preparatu EM Bokashi Probiotyk przez okres 3 miesi臋cy, przynios艂o znacz膮ce efekty w odniesieniu do poszczeg贸lnych parametr贸w jaj. Szybko艣膰 niesienia oraz masa jaj wzros艂y odpowiednio o 3,75% oraz 3,67%. Chocia偶 szeroko艣膰 jaj wzros艂a jedynie o 0,9%, d艂ugo艣膰 jaj uleg艂a zwi臋kszeniu o 5,93%. Grubo艣膰 skorupy jaj wzros艂a o 1,7%, natomiast p臋kanie jaj uleg艂o redukcji o oko艂o 22%. Podsumowuj膮c, podawanie nioskom EM Bokashi Probiotyk zwi臋ksza szybko艣膰 niesienia oraz mas臋 jaj, oraz obni偶a p臋kanie jaj. A zatem preparat korzystnie wp艂ywa na produktywno艣膰 niosek.