Skip to main content

Amoniak wp艂ywa przede wszystkim na uk艂ad oddechowy powoduj膮c nie偶yt oskrzeli, obrz臋k p艂uc, silny kaszl, duszno艣ci. Ponadto NH3 powoduje zapalenie rog贸wek oraz ropny stan zapalny spoj贸wek. Amoniak 艂膮czy si臋 z hemoglobin膮 daj膮c zwi膮zek o nazwie hematyna zasadowa. Dzia艂anie tak powsta艂ego zwi膮zku upo艣ledza w transport tlenu przez krew w organizmie. Wed艂ug ustawy Dz.U. 2010 nr 56 poz. 344 w kurnikach i chlewniach st臋偶enie amoniaku nie powinno przekracza膰 20 ppm.

Redukcja odor贸w w kurniku - obrazek

Na podstawie do艣wiadczenia przeprowadzonego przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, pod przewodnictwem dr in偶. Krzysztofa Pawlaka uzyskali艣my wyniki potwierdzaj膮ce skuteczno艣膰 preparatu EM Probiotyk w redukcjo st臋偶enia amoniaku w budynkach inwentarskich.

Badanie przeprowadzono w kurniku o powierzchni 100 m2 gdzie utrzymywane by艂o na 艣ci贸艂ce 889 kur niosek w standardowym cyklu 艣wietlnym. Budynek wyposa偶ony jest w wentylacje mechaniczn膮 podci艣nieniow膮 zapewniaj膮c膮 w艂a艣ciw膮 wymin臋 powietrza. Jedn膮 z metod pozwalaj膮cych na redukcj臋 gaz贸w w budynkach inwentarskich jest dodawanie do 艣ci贸艂ki preparat贸w zawieraj膮cych probiotyki.

Probiotyki to produkty zawieraj膮ce 偶ywe i (lub) martwe mikroorganizmy oraz dostarczane przez nie substancje, kt贸re przyczyniaj膮 si臋 do stabilizacji populacji mikroorganizm贸w uniemo偶liwiaj膮c nadmierny rozw贸j mikroorganizm贸w chorobotw贸rczych.

Oprysk 艣ci贸艂ki by艂 wykonywany codziennie przez 14 dni. Za pomoc膮 r臋cznego opryskiwacza rozprowadzano na powierzchni臋 艣ci贸艂ki 20% roztw贸r preparatu EM PROBIOTYK w ilo艣ci 50 ml na 1 m虏 powierzchni budynku.

Warto艣ci st臋偶enia amoniaku w budynku kurnika w poszczeg贸lnych dniach pomiarowych przedstawiono w poni偶sze tabeli.

Tab. St臋偶enie amoniaku [ppm] w powietrzu kurnika

Punkt pomiarowy

Czas pomiaru

I

II

III

IV

Warto艣ci 艣rednie

Przed opryskiem

15

17

16

15

15,75

4 dzie艅 stosowania preparatu

16

15

14

15

15,00

7 dzie艅 stosowania preparatu

12

13

11

13

12,25

10 dzie艅 stosowania preparatu

4

5

4

5

4,5

13 dzie艅 stosowania preparatu

3

4

4

4

3,75

2 dzie艅 po zako艅czeniu stosowania preparatu

6

6

6

6

6

5 dzie艅 po zako艅czeniu stosowania preparatu

14

13

14

14

13,75

8 dzie艅 po zako艅czeniu stosowania preparatu

14

13

15

14

14,00

Wszystkie uzyskane wyniki st臋偶enia amoniaku w budynku kurnika mieszcz膮 si臋 w granicach dopuszczonych norm膮. Analizuj膮c uzyskane wynik st臋偶enia amoniaku wyra藕nie wida膰, 偶e zastosowanie preparatu EM Probiotyk znacznie obni偶y艂o st臋偶eni amoniaku w powietrzu budynk贸w inwentarskich. W budynku kurnika w 4 dniu stosowania preparatu wida膰 jedynie nieznaczny spadek st臋偶enia NH3 natomiast w trakcie trwania dalszego opryskiwania 艣ci贸艂ki preparatem (7, 10, 13 dzie艅 stosowania preparatu) wida膰 systematyczny spadek st臋偶enia amoniaku a偶 do poziomu 3,75 ppm.

Podsumowuj膮c nale偶y stwierdzi膰, 偶e preparat probiotyczny EM Probiotyk skutecznie obni偶a st臋偶enia amoniaku stabilizuj膮c populacj臋 dobroczynnych mikroorganizm贸w r贸wnocze艣nie ograniczaj膮c rozw贸j mikroorganizm贸w bior膮cych udzia艂 w przemianach substancji organicznych, kt贸rych ko艅cowym produktem jest NH3.